Zeleň na Písečné? Nejsou peníze!

04.12.2014 18:29

"Na veřejnou zeleň nejsou peníze, není to priorita města," ozývá se stereotypně z odboru investic. Pozemek pod Obchodní akademií přitom byl už v roce 2012 v pronájmu stavební firmy, která za něj platila 200 000 Kč ročně, více informací viz zde, firma Hopa platí taktéž pronájem, 360 000 Kč ročně. O financích za případný prodej pozemku ani nemluvě. Takže? Opravdu nejsou na zlepšení životních podmínek na Písečné peníze, nebo je to tak, že peníze z Písečné odtékají do jiných lokalit?

Paradoxem "nedostatku financí na veřejnou zeleň" je dále skutečnost, že pokud jsou volné plochy ponechány dostatečně dlouho samy sobě, bez jakýchkoliv investic, zásahu a údržby, vzniknou zelené odpočinkové plochy zcela zdarma a  samy. A dokonce s podstatně kvalitnějším ekosystémem, než jaký nabízí pravidelně udržované plochy. Důkazem je skutečnost, že právě neudržované okrajové plochy sídliště Písečná jsou domovem několika druhů motýlů
Upravit a přizpůsobit umělá odpočívadla vklíněněná mezi hustou zástavbu do míst, která "zbyla", je naopak velmi drahé a nepřinášející efekt - příkladem je dětské hřiště na Písečné (viz Fotogalerie), kde byly proinvestovány řádově již miliony korun, aniž bylo dosaženo uspokojivého výsledku.

Kontakt

pisecnazije pisecnazije@email.cz